AQUASERVE

AQUASERVE

Utolsó frissítés: 2024 július 01.

AQUASERVE

  • Projekt címe: Aquaserv - Kutatási infrastruktúra-szolgáltatások a fenntartható akvakultúra, a halászat és a kék gazdaság számára (Grant Number 101131121)
  • Projekt kezdete: 01/04/2024
  • Projekt zárása: 31/03/2029
  • Koordinátor: CCMAR - Centro de Ciências do Mar do Algarve, Portugália
  • MATE költségvetése: 132 376 389 HUF

Az 5 éves futamidejű AQUASERV projekt célkitűzései közé tartozik a kutatási és innovációs kapacitások (beleértve a létesítményeket, eszközöket és szakértelmet) egyesítése, fejlesztése, integrálása és testre szabása, valamint a transznacionális (helyszíni vagy távoli) és/vagy virtuális hozzáférés biztosítása révén a tudományos fejlődés jelentős előmozdítása, valamint az európai közös halászati politika, a termelőtől a fogyasztóig (Farm to Fork) stratégia, a fenntartható kék gazdaság (Bleu economy) és az európai zöld megállapodás (Green Deal) végrehajtásának elősegítése és megkönnyítése.
Az AQUASERV ezeket a célokat azáltal éri el, hogy a tudományos és üzleti élet kutatóinak távoli és helyszíni transznacionális (TA) és virtuális (VA) hozzáférést biztosít a tengeri és édesvízi biológiai erőforrások, az élelmiszerek és a biotechnológia kutatásával és kezelésével kapcsolatos legfejlettebb európai kutatási infrastruktúrákhoz és csomópontjaikhoz. Ezek közé tartozik az Európai Tengeri Biológiai Erőforrás Központ ERIC (EMBRC), az Ökoszisztémák Elemzése és Kísérletei ERIC, az Akvakultúra Kiválósági Halgazdálkodási Központ (AQUAEXCEL) és az Élelmiszerek és Táplálkozás Metrológiáját Elősegítő Infrastruktúra (METROFOOD), valamint a Nemzetközi Tengerkutatási Tanács, amely egyszerre szolgáltató és érdekelt fél. A tudományos és innovációs politikai tanulmányok kutatási infrastruktúráját (RISIS) is magában foglalja, annak érdekében, hogy a társadalomtudományok is hozzájáruljanak, és az eredmények közelebb kerüljenek a politikai döntéshozókhoz, biztosítva a társadalmi hatást.
A kutatási és innovációs kapacitások fejlesztése, integrálása és testre szabása érdekében az első 3 év során a partnerek közötti együttműködés és a projekt célkitűzéseinek megfelelő új intézkedések kerülnek kidolgozásra és a felhasználók rendelkezésére bocsátásra. Annak érdekében, hogy ezek a kapacitások ne vesszenek el, az érdekelt felek bevonásával egy fenntarthatósági munkacsomag foglalkozik majd a projekt eredményeinek hosszútávú hasznosulásával. A hatás maximalizálása érdekében az AQUASERV kommunikációs hálózatot épít ki a partnerségek között, valamint terjesztési és ismeretterjesztési programot dolgoz ki. Ezen túlmenően a jövőbeli felhasználók vonzására továbbképzési programot dolgoznak ki, amelyet a projekt során frissítenek.
A MATE mint társult partner az egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének különböző telephelyein (Szarvas, Kaposvár, Keszthely, Gödöllő) 6 különböző infrastruktúráját biztosítja a pályázat keretében a különböző kutatások számára:
1.    MATE RAS: kísérleti recirkulációs halnevelő egység (Szarvas);
2.    MATE POND: 32 kísérleti földmedrű tóból, és különböző módon konfiugrálható halnevelő ketrecekből álló kültéri egység (Szarvas);
3.    MATE NUTRI: két rendszerből álló rerickulációs halnevelő egység, valamint hozzátartozó haltáp extruder és takarmányanalitikai szolgáltatások (Kaposvár);
4.    MATE Danio-Lab: különféleképpen konfigurálható zebrahal nevelő egység, analitikai és képalkotási eszközökkel kiegészítve (Keszthely);
5.    MATE GENO-LAB: genomikai labor szekvenálóval, PCR és real-time PCR kapacitással (Keszthely);
6.    MATE CBL: Sejtbiológiai labor (Gödöllő).

A MATE, mint közérdekű alapítvány által vezetett egyetem, az Európai Tanács 2022/2506 (EU) végrehajtási határozata (2022. december 15.) értelmében nem jogosult az európai közvetlen és közvetett finanszírozási programok támogatására, ezért nem köthetett támogatási szerződést mint kedvezményezett. Ezért a MATE a projektkoordinátorral folytatott tárgyalásokat követően Kormányzati Önerő Alap pályázatot nyújtott be az NKFIH-nál, és sikeresen elnyerte a KFI tevékenység megvalósításához szükséges támogatást. Ezt követően a MATE úgynevezett "társult tagként" csatlakozott a konzorciumhoz egy szerződésmódosítás keretében, a pályázatban vállalt feladatok eredeti terjedelmével. A feladatok költségeit a Kormány 132 376 389 Ft vissza nem térítendő támogatás formájában saját forrásból fedezi.

Kormányzati Önerő Alap pályázat »

Kövessen minket, ha további híreket szeretne megtudni az AQUASERVE projektről! »