Dr. Kucska Balázs

Menü megjelenítése

Dr. Kucska Balázs

Utolsó frissítés: 2023 augusztus 29.

Tudományos főmunkatárs


 
E-mail: Kucska.Balazs@uni-mate.hu
   

Fenntartható haltakarmányok fejlesztése 

A takarmányköltségek a tipikus állattenyésztési rendszerekben (pl. intenzív haltenyésztés) a teljes költség 70%-át teszik ki. A takarmányok meghatározzák a termelékenységet, a termelés ökológiai lábnyomát és a végtermék minőségét is egyben. Kutatásunk fő célja új takarmányreceptek kidolgozása különböző halfajok számára, amelyek nem hagyományos takarmány-összetevőkön alapulnak (pl.: rovarliszt, mezőgazdasági vagy élelmiszeripari melléktermékek stb.). A kevésbé fenntartható összetevők (halliszt, halolaj, GMO szója) helyben termelt fehérje- és energiaforrásokkal való helyettesítésére összpontosítunk. Kutatásaink másik fontos területe a takarmány-adalékanyagok, pl. probiotikumok, enzimek és (növényi) hatóanyagok alkalmazása, amelyek javítják az emészthetőséget és fokozzák a stressztűrést. Munkánk eredményeként a versenyképes, egészséges halhús termelésének megnövekedése várható.

Publikációi »

CV »