Mesterképzések

Haltenyésztő mérnöki mesterképzési szak

Last modified: 09. January 2025

Haltenyésztő mérnöki mesterképzési szak

Gödöllő

mesterképzés (MA/MSc)

MIND

Képzés munkarendje:

levelező

Képzési idő:

3 félév

Költségtérítés díja levelező munkarenden:

600000 Ft/félév

Virtuális képzési központ:

MATE ENVI-NAT


​​​​A képzés állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is indul.
A képzésre a központi felvételi eljárásban jelentkezni várhatóan 2025. január 31-től lehet a www.felvi.hu honlap E-felvételi felületén.

A képzés tanterve (XLSX)

Képzési és kimeneti követelmények

1. A képzés megnevezése:

a) magyar nyelven: haltenyésztő mérnöki mesterképzési szak
b) angol nyelven: Aquaculture master programme

2. A képzésben szerezhető szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: 

a) magyar nyelven: okleveles haltenyésztő mérnök
b) angol nyelven: master in aquaculture

3. A képzés besorolása:

3.1. képzési terület szerinti besorolása: agár képzési terület

3.2. a végzettségi szint besorolása:

  • mesterfokozat (magister, master of science, rövidítve: MSc)
  • ISCED 2011 szerint: 7
  • az európai képesítési keretrendszer szerint: 7
  • a magyar képesítési keretrendszer szerint: 7

3.3. a szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása ISCED-F 2013 szerint: 0831

3.4. orientáció szerinti besorolása: kiegyensúlyozott (40-60 százalék)

4. A képzési idő félévekben: 3 félév

5. A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 90 kredit

6. A képzés célja és a szakmai kompetenciák, tanulási eredmények:

6.1. A képzés célja:

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megszerzett halgazdálkodási, genetikai, hidrobiológiai és környezettudományi ismereteik birtokában képesek a szakterületüknek megfelelő termelési folyamatok ellátására, irányítására, felügyeletére megújítására és tervezésére. Tevékenységüket a gazdasági szempontok figyelembevétele mellett a fenntartható mezőgazdaság és a környezettudatos szemlélet jegyében végzik, törekednek a természeti erőforrások megőrzése és a hatékony felhasználás közötti egyensúly megteremtésére. A szakon végzettek felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

6.2. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák:

A szakon végzett

a) tudása:

  • ismeri a halgazdálkodás rendszereit, az eredményes és fenntartható haltermelés módszertanát;
  • birtokában van a szakterülethez kapcsolódó mezőgazdasági, természettudományi, műszaki és gazdasági ismereteknek;ismeri és érti a halgazdálkodás és a kapcsolódó tevékenységek szereplőinek gazdasági és társadalmi sajátosságait, valamint a szakterületére érvényes jogszabályi környezetet;
  • birtokában van a hal szakterület műveléséhez nélkülözhetetlen környezetvédelmi, állatvédelmi és etikai ismereteknek;
  • tisztában van a fenntartható mezőgazdaság ismérveivel;
  • részletekbe menően ismeri a halgazdálkodási szakterület ismeret- és tevékenység-rendszerének aktuális követelményeit, élenjáró elméleti megoldásait, az ok-okozati összefüggéseket, alkalmazásuk korlátait;
  • részletesen ismeri a szakterületéhez kapcsolódó tevékenységrendszer tervezési, megvalósítási és végrehajtási módszereit, szabályait és a kapcsolódó sajátosságokat;
  • ismeri a K+F+I, valamint az innovációmenedzsment stratégiai szerepét az agrárgazdaságban, valamint képes átlátni a szakpolitika és a vállalati szintű K+F+I tevékenységek közötti összefüggéseket;
  • ismeri a szakterületének sajátos kutatási módszertanát és technikáit, az elvi kérdések gyakorlati kidolgozásának módszereit.

b) képességei:

  • képes a haltenyésztő rendszerek működtetésére, a biztonságos, célirányos és fenntartható haltermelésre;
  • képes a haltenyésztés, halgazdálkodás ismeretanyagának, hazai és nemzetközi szakirodalmának szisztematikus áttekintésére, elemzésére, az átfogó és speciális összefüggések feltárására;
  • képes a haltenyésztéssel összefüggő problémák felismerésére, interdiszciplináris megközelítésére, valamint a megoldáshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek azonosítására;
  • képes az elméleti és gyakorlati ismeretei birtokában a haltenyésztéshez kapcsolódó szakszerű elemzés készítésére, az elemzés eredményeinek megfogalmazására, elemzés értékelésére;
  • képes a szakterületéhez kapcsolódó meghatározott tevékenységek végrehajtásához szükséges feltételek biztosítására, a munkafolyamatok irányítására, ellenőrzésére, szervezésére;
  • megfelelő gyakorlat megszerzését követően képes a világ bármely pontján a helyi viszonyokhoz alkalmazkodó haltermelési módszerek megvalósítására, fenntartására és felügyeletére;
  • a haltenyésztés, -termelés és halfeldolgozás jogi, élelmiszer-biztonsági és munkavédelmi szabályai, előírásai ismeretében képes betartani, valamint betartatni azokat;
  • képes az adott munkahely korszerűsítése érdekében innovatív megoldások alkalmazására, kutatási, fejlesztési projektek megvalósítására.

c) attitűdje:

  • ismeri és vállalja azt a szakmai identitást, mely a haltenyésztés és halgazdálkodás sajátos karakterét, személyes és közösségi szerepét megalapozza, így támogatva fejlődő hivatástudatát;
  • nyitott és fogékony a haltenyésztés szakterülethez kapcsolódó korszerű és innovatív eljárások megismerésére és gyakorlati alkalmazására;
  • elkötelezett a felmerülő problémák szakmai alapokon nyugvó megoldására;
  • elkötelezett a fenntartható halgazdálkodás és mezőgazdaság iránt;
  • kezdeményező, ugyanakkor megfontolt, véleményét szigorú szakmai szempontok alapján formálja;
  • jogszabálykövető, a szakmai tevékenységére irányuló etikai szabályokat és normarendszert betartja és ezt elvárja munkatársaitól, beosztottjaitól is;
  • nyitott a szakmailag meglapozott kritikai észrevételekre, képes a problémák felismerésére és kezelésére, felismeri és elfogadja a szakterületével járó döntések korlátait és kockázatait;
  • folyamatos fejlődésre törekszik, fogékony az új szakmai ismeretek befogadására, kreatív, nyitott az új megoldásokra;
  • aktívan részt vesz a halgazdálkodási területén folyó kutatási és fejlesztési projektekben.

d) autonómiája és felelőssége:

  • jelentős mértékű önállósággal rendelkezik a haltenyésztés területéhez tartozó szakmai kérdések kidolgozásában, szakmai nézetek képviseletében és indoklásában;
  • kommunikációjában szakmailag hiteles, megfontolt;
  • önállóan képes fenntartható mezőgazdasági tevékenység tervezésére, megvalósítására, felügyeletére;
  • képes a haltenyésztés tevékenységrendszere során felmerülő problémák önálló felismerésére és kezelésére;
  • felelősségtudata kialakult, jelentős mértékű önállósággal hozza meg szakmai döntéseit;
  • vállalja döntései következményeit;
  • egyenrangú partner a szakmai kooperációban;
  • csapatmunkában konstruktív;
  • önállóan tervezi meg saját szakmai előmenetelét.

7. A képzés szakmai jellemzői, a szakképzettséghez vezető szakterületek és azok kreditaránya, amelyből a szak felépül:

7.1. Természettudományos ismeretek: 14-18 kredit
Halbiológia, halélettan, hidrobiológia, szaporodásbiológia, halgenetika, ökológia

7.2. Mezőgazdasági és műszaki ismeretek: 10-14 kredit
Akvakultúra, tógazdasági és intenzív haltermelés, vízgazdálkodás, halgazdálkodási és halfeldolgozási műszaki ismeretek

7.3. Agrár-gazdasági és humán ismeretek: 10-14 kredit
Innováció- és projektmenedzsment, marketingismeretek, üzleti tervezés, jogi ismeretek, adatkezelés és tudományos közlés

7.4. Halgazdálkodási szakmai ismeretek: 28-35 kredit
Haltakarmányozás, környezetvédelmi minőségbiztosítási rendszerek, felszíni vizek védelme, hidrotoxikológia, halszaporítás és ivadéknevelés, hal-biotechnológia, halgenomika, halfeldolgozás, akvarisztika, invazív halfajok ismerete, halgazdálkodási termeléstechnológia, halegészségügy

7.5. A szakdolgozat vagy diplomamunka elkészítéséhez rendelt kreditek száma: 10 kredit

8. A szakmai gyakorlat és a gyakorlati képzés követelményei: -

9. A képzést megkülönböztető speciális jegyek: -

10. Idegen nyelven folyó tanulmányok esetében az elérendő idegennyelvtudás szintje: -