Alkalmazott Halbiológiai Tanszék

Menü megjelenítése

Alkalmazott Halbiológiai Tanszék

Utolsó frissítés: 2023 december 11.

A keszthelyi központú tanszék a halbiológia és haltenyésztés problémáinak megoldásán dolgozik a klasszikus és modern megközelítések ötvözésével. A tanszék oktatói részt vesznek agrármérnökök és természetvédelmi mérnökök elméleti és gyakorlati oktatásában is. A tanszék hallgatói számos sikert értek el az elmúlt két év során, többek között elnyerték a KDP és ÚNKP Ösztöndíjait, helyi és országos TDK első helyét, a Doktoranduszok Országos Szövetségének különdíját, és a Nádasy Miklós díjat is.


Az Élvonal-Kutatási Kiválósági Program (2018) által támogatott Halgenomikai Kutatócsoport fő célja a halak ivarát meghatározó tényezők feltárása genomikai eszközökkel. Ez egy több évtizedes, sikeres külföldi program folytatása, amely utat nyithat a haszonhalak ivarának hormonmentes befolyásolása felé. Vizsgálataink fókuszában jelenleg a természetes és indukált ivarváltás folyamata áll, melynek tanulmányozásához modellként a zebradániót használjuk. Emellett a haszonhal és patogénjeik molekuláris szintű kölcsönhatásait és a vegyszermentes terápia lehetőségeit is tanulmányozzuk.


Az Élvonal programban meghatározott fenti célok mellett, a tanszéken folyó kutatási programok az alábbiak:
Lesőharcsa szelekciós program szarvasi és gödöllői együttműködőkkel. Ennek a munkának a célja olyan elit lesőharcsa vonalak kialakítása, melyek a jelenleg a termelésben használt egyedeknél robosztusabbak és a fertőző betegségekkel szemben fokozott ellenállást mutatnak. A program során együttműködési megállapodás született az ágazat képviselőivel is.


Süllő szelekciós program szarvasi együttműködőkkel, mely keretén belül viselkedés-genetikai vizsgálatokkal keresünk megoldásokat a süllő intenzív nevelése során fellépő táplálkozási problémákra. A projekt célja az eltérő egyedi takarmányfogyasztást és értékesítést szabályozó gének azonosítása, valamint azok alléljeihez között genetikai markerek keresése, melyekkel a kiváló tulajdonságú egyedeket ki lehet majd választani.