Haltenyésztő mérnöki - Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet
Mesterképzések
Haltenyésztő mérnöki mesterképzési szak
Utolsó frissítés: 2025 január 09.
Haltenyésztő mérnöki mesterképzési szak
Gödöllő
mesterképzés (MA/MSc)
MIND
Képzés munkarendje:
levelező
Képzési idő:
3 félév
Önköltség díja levelező munkarenden:
600000 Ft/félév
Virtuális képzési központ:
MATE ENVI-NAT
A képzés tanterve (XLSX)
Képzési és kimeneti követelmények
1. A képzés megnevezése:
a) magyar nyelven: haltenyésztő mérnöki mesterképzési szak
b) angol nyelven: Aquaculture master programme
2. A képzésben szerezhető szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:
a) magyar nyelven: okleveles haltenyésztő mérnök
b) angol nyelven: master in aquaculture
3. A képzés besorolása:
3.1. képzési terület szerinti besorolása: agár képzési terület
3.2. a végzettségi szint besorolása:
- mesterfokozat (magister, master of science, rövidítve: MSc)
- ISCED 2011 szerint: 7
- az európai képesítési keretrendszer szerint: 7
- a magyar képesítési keretrendszer szerint: 7
3.3. a szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása ISCED-F 2013 szerint: 0831
3.4. orientáció szerinti besorolása: kiegyensúlyozott (40-60 százalék)
4. A képzési idő félévekben: 3 félév
5. A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 90 kredit
6. A képzés célja és a szakmai kompetenciák, tanulási eredmények:
6.1. A képzés célja:
A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megszerzett halgazdálkodási, genetikai, hidrobiológiai és környezettudományi ismereteik birtokában képesek a szakterületüknek megfelelő termelési folyamatok ellátására, irányítására, felügyeletére megújítására és tervezésére. Tevékenységüket a gazdasági szempontok figyelembevétele mellett a fenntartható mezőgazdaság és a környezettudatos szemlélet jegyében végzik, törekednek a természeti erőforrások megőrzése és a hatékony felhasználás közötti egyensúly megteremtésére. A szakon végzettek felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.
6.2. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák:
A szakon végzett
a) tudása:
- ismeri a halgazdálkodás rendszereit, az eredményes és fenntartható haltermelés módszertanát;
- birtokában van a szakterülethez kapcsolódó mezőgazdasági, természettudományi, műszaki és gazdasági ismereteknek;ismeri és érti a halgazdálkodás és a kapcsolódó tevékenységek szereplőinek gazdasági és társadalmi sajátosságait, valamint a szakterületére érvényes jogszabályi környezetet;
- birtokában van a hal szakterület műveléséhez nélkülözhetetlen környezetvédelmi, állatvédelmi és etikai ismereteknek;
- tisztában van a fenntartható mezőgazdaság ismérveivel;
- részletekbe menően ismeri a halgazdálkodási szakterület ismeret- és tevékenység-rendszerének aktuális követelményeit, élenjáró elméleti megoldásait, az ok-okozati összefüggéseket, alkalmazásuk korlátait;
- részletesen ismeri a szakterületéhez kapcsolódó tevékenységrendszer tervezési, megvalósítási és végrehajtási módszereit, szabályait és a kapcsolódó sajátosságokat;
- ismeri a K+F+I, valamint az innovációmenedzsment stratégiai szerepét az agrárgazdaságban, valamint képes átlátni a szakpolitika és a vállalati szintű K+F+I tevékenységek közötti összefüggéseket;
- ismeri a szakterületének sajátos kutatási módszertanát és technikáit, az elvi kérdések gyakorlati kidolgozásának módszereit.
b) képességei:
- képes a haltenyésztő rendszerek működtetésére, a biztonságos, célirányos és fenntartható haltermelésre;
- képes a haltenyésztés, halgazdálkodás ismeretanyagának, hazai és nemzetközi szakirodalmának szisztematikus áttekintésére, elemzésére, az átfogó és speciális összefüggések feltárására;
- képes a haltenyésztéssel összefüggő problémák felismerésére, interdiszciplináris megközelítésére, valamint a megoldáshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek azonosítására;
- képes az elméleti és gyakorlati ismeretei birtokában a haltenyésztéshez kapcsolódó szakszerű elemzés készítésére, az elemzés eredményeinek megfogalmazására, elemzés értékelésére;
- képes a szakterületéhez kapcsolódó meghatározott tevékenységek végrehajtásához szükséges feltételek biztosítására, a munkafolyamatok irányítására, ellenőrzésére, szervezésére;
- megfelelő gyakorlat megszerzését követően képes a világ bármely pontján a helyi viszonyokhoz alkalmazkodó haltermelési módszerek megvalósítására, fenntartására és felügyeletére;
- a haltenyésztés, -termelés és halfeldolgozás jogi, élelmiszer-biztonsági és munkavédelmi szabályai, előírásai ismeretében képes betartani, valamint betartatni azokat;
- képes az adott munkahely korszerűsítése érdekében innovatív megoldások alkalmazására, kutatási, fejlesztési projektek megvalósítására.
c) attitűdje:
- ismeri és vállalja azt a szakmai identitást, mely a haltenyésztés és halgazdálkodás sajátos karakterét, személyes és közösségi szerepét megalapozza, így támogatva fejlődő hivatástudatát;
- nyitott és fogékony a haltenyésztés szakterülethez kapcsolódó korszerű és innovatív eljárások megismerésére és gyakorlati alkalmazására;
- elkötelezett a felmerülő problémák szakmai alapokon nyugvó megoldására;
- elkötelezett a fenntartható halgazdálkodás és mezőgazdaság iránt;
- kezdeményező, ugyanakkor megfontolt, véleményét szigorú szakmai szempontok alapján formálja;
- jogszabálykövető, a szakmai tevékenységére irányuló etikai szabályokat és normarendszert betartja és ezt elvárja munkatársaitól, beosztottjaitól is;
- nyitott a szakmailag meglapozott kritikai észrevételekre, képes a problémák felismerésére és kezelésére, felismeri és elfogadja a szakterületével járó döntések korlátait és kockázatait;
- folyamatos fejlődésre törekszik, fogékony az új szakmai ismeretek befogadására, kreatív, nyitott az új megoldásokra;
- aktívan részt vesz a halgazdálkodási területén folyó kutatási és fejlesztési projektekben.
d) autonómiája és felelőssége:
- jelentős mértékű önállósággal rendelkezik a haltenyésztés területéhez tartozó szakmai kérdések kidolgozásában, szakmai nézetek képviseletében és indoklásában;
- kommunikációjában szakmailag hiteles, megfontolt;
- önállóan képes fenntartható mezőgazdasági tevékenység tervezésére, megvalósítására, felügyeletére;
- képes a haltenyésztés tevékenységrendszere során felmerülő problémák önálló felismerésére és kezelésére;
- felelősségtudata kialakult, jelentős mértékű önállósággal hozza meg szakmai döntéseit;
- vállalja döntései következményeit;
- egyenrangú partner a szakmai kooperációban;
- csapatmunkában konstruktív;
- önállóan tervezi meg saját szakmai előmenetelét.
7. A képzés szakmai jellemzői, a szakképzettséghez vezető szakterületek és azok kreditaránya, amelyből a szak felépül:
7.1. Természettudományos ismeretek: 14-18 kredit
Halbiológia, halélettan, hidrobiológia, szaporodásbiológia, halgenetika, ökológia
7.2. Mezőgazdasági és műszaki ismeretek: 10-14 kredit
Akvakultúra, tógazdasági és intenzív haltermelés, vízgazdálkodás, halgazdálkodási és halfeldolgozási műszaki ismeretek
7.3. Agrár-gazdasági és humán ismeretek: 10-14 kredit
Innováció- és projektmenedzsment, marketingismeretek, üzleti tervezés, jogi ismeretek, adatkezelés és tudományos közlés
7.4. Halgazdálkodási szakmai ismeretek: 28-35 kredit
Haltakarmányozás, környezetvédelmi minőségbiztosítási rendszerek, felszíni vizek védelme, hidrotoxikológia, halszaporítás és ivadéknevelés, hal-biotechnológia, halgenomika, halfeldolgozás, akvarisztika, invazív halfajok ismerete, halgazdálkodási termeléstechnológia, halegészségügy
7.5. A szakdolgozat vagy diplomamunka elkészítéséhez rendelt kreditek száma: 10 kredit
8. A szakmai gyakorlat és a gyakorlati képzés követelményei: -
9. A képzést megkülönböztető speciális jegyek: -
10. Idegen nyelven folyó tanulmányok esetében az elérendő idegennyelvtudás szintje: -