Környezettoxikológia Tanszék

Menü megjelenítése

Környezettoxikológia Tanszék

Utolsó frissítés: 2023 szeptember 21.

A tanszék tevékenységei két fő tudományterületre fókuszálnak. Egyrészt különböző toxikológiai vizsgálatok kivitelezését és fejlesztését, másrészt a környezeti mikrobiológiához kapcsolódó vizsgálatokat végzünk. A környezeti toxikológiai vizsgálataink során mind krónikus, mind akut teszteket alkalmazunk környezeti és vizsgálati termékminták toxikológiai elemzéséhez (pl. biológiailag lebontható műanyagok). 
Zebradánió laboratóriumunkban rövidtávú, korai életstádiumú és többgenerációs teszteket is végzünk egyedi kemikáliák és keverékek környezeti hatásának elemzésére, egyaránt. A hidrotoxikológia területén módszereinkkel a kozmetikai ipar termékek, a mikotoxinok, fitoösztrogének, műanyagok és gyógyszermaradványok endokrin rendszerre ható és a citotoxikológia hatásainak elemzésével foglalkozunk. Klasszikus és molekuláris alapú haltesztjeinkben mind az egy komponensű, mind a keverékanyagok és környezeti minták hatása elemezhető, akut, szubkrónikus és krónikus vizsgálatokkal egyaránt. Saját fejlesztésű, ösztrogén érzékeny zebradánió vonalunkkal (Tg(vtg1.mCherry) képesek vagyunk az endokrin hatást is monitorozni. Alkalmazott víztoxikológiai vizsgálatainkhoz ezen felül széles körben alkalmazzuk a sztenderdizált Vibrio fischeri alga és Daphnia tesztet is. Ezek a vizsgálatok együttesen alkalmasak arra, hogy részletesen elemezzük az új feljesztésű kémiai anyagok, és technológiák környezet-egészségügyi hatásait. Laboratóriumi módszereinkkel nyomon követhetők a szerves anyagok biológiai bontási módszerei és azok környezeti hatásai.  
Környezeti mikrobiológia szakterületen szerzett ismereteink hozzájárulhatnak különböző tevékenységek biológiai biztonságának értékeléséhez. A mikrobaközösségek hosszú és rövidtávú elemzése klasszikus és molekuláris mikrobiológiai módszerek segítségével hozzájárulhat a mesterséges anyagok környezeti hatásainak elemzéséhez. A mikrobiológiai termelő folyamatok és módszerek környezeti hatása és human egészségügyi kockázata értékelhető a toxikológiai elemzésének segítségével.
Fent említett módszereinket egyaránt alkalmazzuk tudományos elemzéshez, illetve kutatáshoz és gyakorlati szolgáltatások kivitelezéséhez. Toxikológiai tesztjeink legnagyobb része alkalmazható környezeti monitoring vizsgálatok on site és off site elvégzéséhez egyaránt. A módszerekkel többféle matrix – felszíni és felszín alatti víz, talaj és üledék – ökotoxikológiai elemzése elvégezhető. A vizsgálataink nagy részét, amelyek közül jónéhány GLP minősítéssel rendelkezik - szolgáltatásként is értékesítjük.