Halbiológiai Tudományos Osztály

Menü megjelenítése

Halbiológiai Tudományos Osztály

Utolsó frissítés: 2022 július 06.

A Halbiológiai Tudományos Osztály kutatási tevékenysége a halak élettani és biológiai folyamataival, illetve bizonyos környezeti összefüggéseivel kapcsolatos diszciplínák – főként alkalmazott, de részben alapkutatási területeit foglalja magába. Az osztály kiemelt kutatásai területei az halélettan és immunológia, genetika és takarmányozástudomány. Az osztály a kutatási tevékenységét a fenti területek szerinti kutatási csoportokban végzi.

Genetika kutatócsoport: a csoport munkatársai elsősorban alkalmazott genetikai kutatásokat végeznek. Kiemelt kutatási cél a tenyésztésgenetikai, illetve génmegőrzési eljárások fejlesztése és azok alkalmazása a gazdasági szempontból fontos, illetve ígéretes őshonos halfajoknál. Az utóbbi években az akvakultúra-hasznosítás mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kap a veszélyeztetett őshonos halfajaink konzervációgenetikai célú kutatása.

Élettan és immunológia kutatócsoport: a kutatócsoport tagjai a természetes (nem-specifikus) immunválaszt erősítő anyagok, az immunstimulátorokat és alkalmazási lehetőségeit kutatja. Emellett vizsgálják a stressz hatását a halak természetes immunválaszára és ellenálló képességére, továbbá a genetikai háttér és az immunválasz kapcsolatát.

Takarmányozástudományi kutatócsoport: a csoport egyrészt az új takarmány alapanyagok azonosításával, kidolgozásával és innovatív tápreceptúrák létrehozásával foglalkozik. Másrészt a kutatások eredményei alapján előállított kísérleti tápok tesztelését végzi tavi és intenzív halnevelés során. További fontos feladat a környezetben előforduló vegyi anyagok és a halbetegségek kezelésében használt egyes készítmények maradványainak vizsgálata az egészséges halhús előállítása érdekében.