Projektek

Menü megjelenítése

Projektek - Halbiológiai Osztály

Utolsó frissítés: 2021 november 22.

„Immunstimuláló hatású és eddig nem alkalmazott mikroalga törzseken alapuló preventív célú takarmány kiegészítők hatékony termelése és intenzív halgazdaságokban történő hasznosítása” (GINOP-2.3.2-15-2016-00058). A projektben a következő szakmai feladatokat végezzük: új édesvízi mikroalga készítmények immunstimuláló hatásmechanizmusának tanulmányozása, nedves és szárított algabiomasszát tartalmazó takarmányok hasznosítási technológiájának kidolgozása, tápok tesztelése intenzív rendszerben nevelt halfajokon, továbbá a takarmányok élvezeti értékének és húsminőségre gyakorolt hatásának felmérése.

„Fogyasztói igényekhez igazodó, gazdaságilag jelentős haszonhalaink (harcsa, ponty, süllő) genetikai erőforrásainak és tenyésztéstechnológiájának innovatív fejlesztése” (GINOP-2.3.2-15-2016-00025). A projektben foglalkozunk a különböző földrajzi eredetű állományokból létrehozott harcsa és süllő élő gyűjtemény kialakításával, fenntartásával és fejlesztésével. További feladataink ponty fajtajelölt kialakítása az intenzív tavi termelési technológiához illeszkedően és speciálisan szelektált harcsavonalak létrehozása.

„A halak jólétét jellemző indikátorok azonosítása és használatuk egységesítése különböző halfajok között” (AQUAEXCEL 3.0 http://aquaexcel.eu). A projekt keretében olyan vízkémiai, viselkedési és élettani indikátorokat keresünk, amelyek a gyakorlatban alkalmazhatók a tenyésztett halak jóléti állapotának jellemzésére. Ezeket az indikátorokat egységesítjük, és minden fontosabb halfajra kidolgozzuk azokat az irányelveket, amelyek lehetővé teszik a halak jóléti állapotának nyomon követését.

„A balatoni horgászati célú halgazdálkodás fenntarthatóvá tételének megalapozása a halfauna rekonstrukciója és a táplálékbázis hasznosulásának vizsgálatával alap- és alkalmazott kutatási módszerekkel” (GINOP-2.3.2-15-2016-00004). A projekt keretében a vízből kivont környezeti DNS (eDNS) elemzésével becsüljük meg a Balatonban élő busa (fehér és pettyes busa, illetve ezek hibridjei) biomasszájának mennyiségét és térbeli eloszlását.

„Édesvízi és tengeri halfajok nevelése növekedést segítő és az immunrendszert támogató γ-amino-vajsav (GABA) takarmány-kiegészítő alkalmazásával” (2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002). A projekt során ponty takarmányt fejlesztünk és teszteljük a takarmánykiegészítő hatását a növekedési, takarmányhasznosítási és egyéb élettani paraméterekre.

„Újszerű takarmánykiegészítők keresése és alkalmazásának lehetőségei a toktenyésztésben” (2019-2.1.11-TÉT-2020-00135). A projekt során különböző mikroalgák tesztelését végezzük kecsegével, melynek során elsősorban az immun- és védekező rendszerre kifejtett hatását értékeljük, valamint annak befolyását az anyajelöltek szaporodásbiológiájára.

„A magyar és vietnami helyi haszonállatfajtákra alapozott, az élelmiszertermelés hatékonyságát növelő közös kutatás és fejlesztés a baromfitenyésztésben és az akvakultúrában” (2017-2.3.3-TÉT-VN-2017-00004). A projekt végrehajtása során felmérjük és összehasonlítjuk az importált harcsa állományok genetikai hátterét a már meglévővel, valamint teljesítményvizsgálat révén hasonlítjuk össze a tiszta vonalak/változatok (afrikai harcsa és vundu harcsa) teljesítményét a hibrid vonal (afrikai h. x vundu h.) termelési teljesítményével (növekedés, rendszeradaptáció és megmaradás).