Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 október 25.

MTA Kiváló Kutatóhely minősítést kapott az Intézet

A Magyar Tudományos Akadémia a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozta 95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek, köztük a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének.

Az erről szóló okleveleket a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székházában adták át ünnepélyes keretek között a rangos minősítést elnyert kutatóhelyek képviselőinek.
Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megalapításával a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kíván biztosítani az Akadémia.
Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálása során előnyt jelent a minősítés birtoklása. 
Az értékeléshez szükséges minősítés szempontjait az MTA Elnökség által felkért a „Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely”, vagy rövidebben az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítés adományozását előkészítő, pályázatokat értékelő elnökségi bizottság dolgozta ki.
A Bizottság a következő szempontok alapján javasolta odaítélni a kiváló minősítést:

  1. A pályázó szervezeti egység kutatóinak kiválósága (életmű alapján);
  2. A kutatóhely elmúlt 5 évben született, önértékelés alapján legkiválóbbnak minősített tudományos műveinek kiválósága;
  3. A kutatóhely elmúlt 10 évben publikált műveinek kiválósága;
  4. A kutatóhely pályázati eredményességének kiválósága;
  5. A tudományos utánpótlás nevelésének kiválósága;
  6. A kutatóhely működésének kiválósága;
  7. A kutatóhely innovációs és fejlesztési tevékenységének kiválósága.

Az MTA elnöke által meghirdetett, az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés elnyerésére beadható pályázat beadási határidejéig – 2021. június 14-ig – 114 érvényes pályázat érkezett be. A pályázatok értékelése – a tudományos osztályok által javasolt anonim bírálók, az MTA tudományos bizottságai és osztályai, valamint a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács (KMT) közreműködésével történt. Az MTA Alapszabályának megfelelően a minősítés odaítélésére vonatkozó javaslatot a KMT készítette elő és arról az MTA Elnöksége döntött. Ezt követően, 2022. május 4-én ünnepélyes keretek között adták át a minősítést tanúsító okleveleket az MTA Kiváló Kutatóhely elismerést a tudományos műhelyek képviselőinek.

Az Intézet a MATE Intézetei közül először és egyedüliként nyerte el a rangos elismerést.