Innovatív, probiotikum alapú takarmányozási technológia fejlesztése

Innovatív, probiotikum alapú takarmányozási technológia fejlesztése

Utolsó frissítés: 2025 február 20.

A projekt azonosító száma: 2022-1.2.6-TÉT-IPARI-TR-2022-00002    

A kedvezményezett neve (konzorciumvezető): Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem    

A projekt címe: Innovatív, probiotikum alapú takarmányozási technológia fejlesztése, a ponty és a szivárványos pisztráng ivarsejtminőségének és szaporítási hatékonyságának növelése érdekében    

A szerződött támogatás támogatási összege: 60 092 691 Ft    
A támogatás mértéke: 90,94%    
MATE támogatási összeg: 33 182 171 Ft        
A támogatás mértéke: 100 %        
Konzorciumi tagok: Szabolcsi Halászati Korlátolt Felelősségű Társaság
Pályázati partnerek: Isztambuli Egyetem, MCS Aquatic Arge Su Ürünleri vállalkozás
 
A projekt kezdete: 2024.01.01
A projekt befejezési dátuma: 2026.12.31  

A projekt tartalmának bemutatása:      

A kutató munka során létrehozott új, fajspecifikusan tesztelt probiotikumos takarmányozási módszerekkel igazolhatjuk, hogy a bélben (és az ivarsejt közvetlen környezetében) található mikrobiális közösségek nem csupán a számos kutatásban igazolt növekedési erélyt javíthatják, de jelentős mértékben optimalizálhatják a ponty és pisztráng termelés során tapasztalható varianciát az ivarsejt minőségben, valamint a termékenyítés sikerében. A pályázat tagjainak (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szabolcsi Halászati Kft., Isztambuli Egyetem, MCS Aquatic Arge Su Ürünleri vállalkozás) együttműködése biztosítja az új takarmányozási eljárás és probiotikumos kiegészítésű táp prototípusának sikeres kidolgozását és tudományos publikációk elkészítését. Az elért eredmények egy szélesebb körű tudományos és gazdasági török-magyar együttműködést hivatott előkészíteni.