XXXV. Halászati Tudományos Tanácskozás - Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet
2011 - XXXV. Halászati Tudományos Tanácskozás
Menü megjelenítése
XXXV. Halászati Tudományos Tanácskozás
Utolsó frissítés: 2023 május 14.
Megnyitó
Dr. Váradi László főigazgató
Halászati és Öntözési Kutatóintézet
Plenáris előadás
Ligetiné Nechay Erzsébet
A Vidékfejlesztési Minisztérium K+F+I stratégiája, a tárcához tartozó kutatóintézetek, a HAKI helyzete és jövőbeni lehetőségei
Bardócz Tamás, Mihállfy Szilvia, Tarpataki Tamás
Az Európai Unió Közös Halászati Politikájának reformja és lehetséges hatásai a magyar halászati ágazatra
Gábor János
„Merre tovább HOP? – helyzetértékelés és jövőbeni kitekintés”
I. szekció: Technológiafejlesztés I.
Béres Beatrix, Boltizár Ottó, Urbányi Béla, Horváth László
A kalcium-magnézium tartalom és a szervesanyag körforgalom összefüggése halastavakban
Gál Dénes, Kerepeczki Éva, Szabó Pál és Pekár Ferenc
A halastavak környezeti terhelésének vizsgálata
Havasi Máté, Oláh Tamás, Felföldi Zoltán, Bercsényi Miklós
Két különböző takarmány kiürülési sebessége három hőmérsékleten lesőharcsánál (Silurus glanis)
Katics Máté, Egyed Imre, Körmendi Sándor, Urbányi Béla, Fodor Ferenc, Mészáros Erika, Hegyi Árpád
A ponty tápos nevelése a Czikkhalas Kft. varsádi telephelyén
id. Horváth Zoltán
Ragadozó hozamokról – régi számok tükrében
II. szekció: Technológiafejlesztés II.
Feledi Tibor, Kovács Gyula, Rónyai András, Bercsényi Miklós, Jeney Zsigmond, J. Sándor Zsuzsanna, Gy. Papp Zsuzsanna, Bakos János, Csengeri István
Három ponty alfaj/fajta (Dunai, Amúri, Szegedi tükrös) növekedése és takarmányhasznosítása különböző zsírsav tartalmú tápok alkalmazásakor
Csengeri István, Feledi Tibor, Kovács Gyula, J. Sándor Zsuzsanna, Gy. Papp Zsuzsanna, Bakos János, Rónyai András
Három ponty alfaj/fajta (Dunai, Amúri, Szegedi tükrös) testösszetételének és húsminőségének alakulása különböző zsírsav tartalmú tápok alkalmazásakor
Szathmári László, Palkó Csaba, Szűcs Endre, Szilágyi Gábor
Kereskedelmi forgalomban kapható halfajok tömegváltozásának vizsgálata gasztronómiai eljárások során
Fehér Milán, Stündl László, Csorvási Éva, Bársony Péter
A takarmány C-vitamin kiegészítésének hatása különböző korosztályú barramundi ivadékok termelési paramétereire
Puruczky András
Halfogyasztás másképpen – Puru Kft. bemutatkozása
Dr. Fábry Gergely
Oldalcsatornás fúvók, tó és medence levegőztetők – AXIS Kft. bemutatkozása
III. szekció: Poszterek
Bauer-Haáz Éva, Szegvári Zoltán és Lanszki József
A VIDRA HALTÁPLÁLÉKA TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉSBEN LEVŐ TAVON
Lanszki József, Bauer-Haáz Éva, Bende Zsolt és Széles L. Gabriella
A VIDRA TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSAI A TORNÁT ÉS A MARCALT ÉRT VÖRÖSISZAP SZENNYEZÉST KÖVETŐEN
George Liviu Mihalca1, Ovidiu Tiţa, Ana Mihalca, Zsuzsana J. Sándor
EFFECTS OF DIETARY ALPHA-TOCOPHERYL ACETATE ON LIPID OXIDATION FARMED RAINBOW TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) FILLETS
Körmendi Sándor, Egyed Imre, Katics Máté, Urbányi Béla, Hegyi Árpád, Fodor Ferenc, Mészáros Erika
A CZIKKHALAS HALASTAVAI KFT. TAVAIBAN FOLYTATOTT PONTY TAKARMÁNYOZÁSI KÍSÉRLET HIDROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATAINAK EREDMÉNYEI
Mészáros Erika, Urbányi Béla, Bokor Zoltán, Fodor Ferenc, Katics Máté, Egyed Imre, Körmendi Sándor, Lugasi Andrea, Hegyi Árpád
KÜLÖNBÖZŐ PONTYFAJTÁK HÚSMINŐSÉGÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA HAGYOMÁNYOS, ÉS TELJES ÉRTÉKŰ TÁPPAL TÖRTÉNŐ TAKARMÁNYOZÁS ESETÉN
Varga Dániel, Müller Tamás, Specziár András, Hancz Csaba, Szabó András
A HÉVÍZI TÖRPENÖVÉSŰ VADPONTY ZSÍRSAVÖSSZETÉTELE
Rónyai András, Feledi Tibor, Potra Ferenc, J. Sándor Zsuzsanna, Bercsényi Miklós, Jeney Zsigmond, Bakos János, Csengeri István
PONTYFAJTÁK NÖVEKEDÉSÉNEK ÉS TAKARMÁNYHASZNOSÍTÁSÁNAK VIZSGÁLATA
Feledi Tibor, Lengyel Svetlana és Rónyai András
A LAPÁTORRÚ TOK (POLYODON SPATHULA) ÉS A SZIBÉRIAI KECSEGE (ACIPENSER RUTHENUS MARSIGLII) SZAPORÍTÁSÁNAK 2011. ÉVI TAPASZTALATAI
Bársony Péter, Fehér Milán, Csorvási Éva, Szűcs István, Borbély Gyula, Stündl László
A HALHÚS MELLÉKÍZ-MENTESÍTÉS (PURGING) IDŐTARTAMÁNAK HATÁSA A BARRAMUNDI ADAGHAL ÉS FILÉKIHOZATALÁRA
Molnár Tamás, Bíró Janka, Horváth Zoltán, Hancz Csaba
AFRIKAI HARCSÁN ÉS TILÁPIÁN VÉGZETT TAKARMÁNYOZÁSI VIZSGÁLATOK FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZER ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL
Kánainé Sipos Dóra, Bakos Katalin, Bősze Bernadett, Müller Tamás, Urbányi Béla, Kovács Balázs
MIKROSZATELLIT MARKEREK RAGADOZÓ HALAK VIZSGÁLATÁHOZ
Felföldi Zoltán, Ardó László, Havasi Máté, Németh Sándor
IMMUNSTIMULÁTOROK VIZSGÁLATA CSAPÓ SÜGÉREN (PERCA FLUVIATILIS)
Eszterbauer Edit, Rónai Zsuzsanna, Marton Szilvia, Ursu Krisztina, Baska Ferenc és Láng Mária
MYCOBACTERIUM FAJOK TERJEDÉSE KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FAGYASZTOTT HALELESÉGEK ÚTJÁN
Bakos Katalin, Csenki Zsolt, Kovács Róbert, Kánainé Sipos Dóra, Müller Ferenc, Yavor Hadzhiev, Kovács Balázs, Urbányi Béla
ÖSZTROGÉN HATÁSÚ ANYAGOK VIZSGÁLATÁRA ALKALMAS TRANSZGENIKUS ZEBRADÁNIÓ VONAL LÉTREHOZÁSA
M. H. Borkhanuddin, F. Shaharom-Harrison, Z. Bachok
INFESTATIONS OF NOTCHED-THREADFIN BREAM, NEMIPTERUS PERONII, WITH THE PARAPHILOMETROIDES NEMIPTERI, AND THE POTENTIAL USE OF THIS PARASITE AS BIOLOGICAL TAG FOR STOCK DISCRIMINATION; MALAYSIAN STUDY CASE
Müller Tamás, Shinji Adachi, Horváth Ákos, Eisuke Takahashi, Kolics Balázs, Szaszkóné Decsi Kincső, Bakos Katalin, Kovács Balázs, Bercsényi Miklós, Taller János, Horváth László, Urbányi Béla, Hajime Matsubara, Katsutoshi Arai és Etsuro Yamaha
ANGOLNA FAJOK HIBRIDIZÁCIÓJA (ANGUILLA JAPONICA♀ × A. ANGUILLA♂)
IV. szekció: Halbiológia és halkórtan
Jeney Zsigmond és Jeney Galina
Haljólét – Út a jobb minőségű halhúshoz, vagy újabb eszköz a haltermelés korlátozásához? Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) haljóléttel kapcsolatos tevékenysége
Fera Gábor, Buza Eszter, Kálmán Tamás, Váradi László
Az alarmferomonok hatása a halakra
Lőrincz Márta, Cságola Attila, Farkas L. Szilvia, Székely Csaba, Tuboly Tamás
Egy márna (Barbus barbus) circovírus kimutatása és genetikai jellemzése
Cech Gábor, Molnár Kálmán, Wehmann Enikő, Székely Csaba
Gyorsdiagnosztikai teszt fejlesztése Bothriocephalus acheilognathi kimutatására halastó vizéből, illetve köztigazda szervezetekből
Kovács Róbert, Gazsi Gyöngyi, Bencsik Dóra, Bakos Katalin, Baska Ferenc, Grósz György, Grósz Tamás, Urbányi Béla, Csenki Zsolt
A fluorid hatásának vizsgálata a zebradánió (Danio rerio) szívműködésére
Doszpoly Andor, Harrach Balázs, Igor S. Shchelkunov, Benkő Mária
Tokfélék (Acipenseridae) herpeszvírusai
V. szekció: Természetesvízi halászat
Gönczy János
A halászat helyzete a 60-as években
Ács Bernadett, Specziár András, Boczonádi Zsolt, Urbányi Béla, Müller Tamás
A balatoni angolna állomány állapota, biológiai hatása és jövője
Staszny Ádám, Ferincz Árpád, Weiperth András, Csenki Zsolt, Müller Tamás, Specziár András, Takács Péter, Paulovits Gábor, Urbányi Béla
Pikkely-morfometriai vizsgálatok eredményei
Györe Károly, Ugrai Zoltán, Csikai Csaba
A Ráckevei Duna-ág halközösségének vizsgálata
Gyöngyösiné Papp Zsuzsanna, Fodor Alexandrina és J. Sándor Zsuzsanna
Gyógyszerek és származékaik akkumulációs tulajdonságainak vizsgálata a Körösök ökoszisztémájában - HURO projekt és kutatási előzményei
VI. szekció: Ökonómia, marketing
Stündl László és Szűcs István
A Halászati Tudás Transzfer Program (HOP 3. tengely) a halászati ágazat fejlesztéséért
Halasi-Kovács Béla, Puskás Nándor, Szűcs István
A magyarországi halastavi vízgazdálkodás jellemzői, komplex természeti-gazdasági-társadalmi jelentősége, valamint a fenntartható gazdálkodást veszélyeztető problémák értékelése
Gyalog Gergő, Gál Dénes és Váradi László
Fenntarthatósági kérdések az akvakultúrában
Fehér Milán, Stündl László, Csorvási Éva, Szűcs István, Bársony Péter
A geotermikus energia haltermelési célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása az Észak Alföldi Régióban
Horváth Zoltán, Ifj. Horváth Zoltán
Termelői infláció a halászatban
Zárszó
Bardócz Tamás, főosztályvezető
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Halászati Főosztálya